Традиционна рецепта, която събира аромата на Коледа в едно парче кекс.
С наближаването на Коледа кухните започват да ухаят на ванилия, канела и портокалови кори. Един от най-търсените домашни десерти в дните преди празника остава класическият коледен кекс – пухкав, богат и щедро пълен със сушени плодове и ядки.
Домашните кулинари споделят, че тайната на добрия кекс не е в сложните техники, а в търпението и качествените продукти. Рецептата, която тази година отново се предава от тефтер на тефтер, съчетава традиция и уют.
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 200 г захар
- 200 мл олио или разтопено масло
- 1 кофичка кисело мляко
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ванилия
- кората на 1 портокал
- 300 г брашно
- 150 г сушени плодове (стафиди, червени боровинки, сушени кайсии)
- 100 г орехи или бадеми
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта до пухкав крем. Добавят се мазнината, киселото мляко със содата, ванилията и портокаловата кора. Постепенно се прибавя брашното, а накрая – плодовете и ядките. Сместа се изсипва в кексова форма и се пече на 170 градуса около 45–50 минути.
Готовият кекс се оставя да изстине и се поръсва с пудра захар – семпъл финал на един истински празничен десерт.






