четвъртък, декември 18, 2025
spot_img

Най-вкусният коледен кекс отново е на масата – ароматът на празника у дома

Традиционна рецепта, която събира аромата на Коледа в едно парче кекс.

С наближаването на Коледа кухните започват да ухаят на ванилия, канела и портокалови кори. Един от най-търсените домашни десерти в дните преди празника остава класическият коледен кекс – пухкав, богат и щедро пълен със сушени плодове и ядки.

Домашните кулинари споделят, че тайната на добрия кекс не е в сложните техники, а в търпението и качествените продукти. Рецептата, която тази година отново се предава от тефтер на тефтер, съчетава традиция и уют.

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 200 г захар
  • 200 мл олио или разтопено масло
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ванилия
  • кората на 1 портокал
  • 300 г брашно
  • 150 г сушени плодове (стафиди, червени боровинки, сушени кайсии)
  • 100 г орехи или бадеми
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта до пухкав крем. Добавят се мазнината, киселото мляко със содата, ванилията и портокаловата кора. Постепенно се прибавя брашното, а накрая – плодовете и ядките. Сместа се изсипва в кексова форма и се пече на 170 градуса около 45–50 минути.

Готовият кекс се оставя да изстине и се поръсва с пудра захар – семпъл финал на един истински празничен десерт.

spot_img

Топ 5 тази седмица

spot_img

Свързани статии

ПОПУЛЯРНИ