вторник, декември 2, 2025
spot_img

Греяното вино – напитката, която мирише на зима и спомени

Зимата без греяно вино е като Коледа без лампички – просто не е същото.

Ароматът му се носи из домовете, заведенията и пазарите, и някак неусетно превръща обикновената вечер в празник.

Истината е, че греяното вино не е просто напитка, то има дълга и ароматна история, която започва още в Древен Рим. Римляните първи загрявали виното с подправки и мед, за да го направят по-вкусно и трайно през студените месеци. Когато империята се разпространила из Европа, рецептата „пътувала“ с нея – и така всяка страна създала своя версия.

Ето как и вие може да направите греяно вино:

Необходими продукти:

  • 1 бутилка червено вино
  • 2–3 с.л. захар или мед
  • 1 портокал (нарязан на шайби)
  • 4–5 карамфилчета
  • 1 канелена пръчка (или ½ ч.л. канела)
  • По желание: малко настърган джинджифил, ябълка или капка ром

Начин на приготвяне:

  1. В тенджера сипете виното и добавете всички съставки.
  2. Загрейте на слаб огън – не го оставяйте да заври! Това е най-важната тайна – алкохолът трябва да остане вътре.
  3. Когато се появи аромат, който напомня на коледен пазар и детство, значи е готово.
  4. Прецедете и поднесете в дебела чаша.

Топ 5 тази седмица

spot_img

Свързани статии

ПОПУЛЯРНИ